„Focurile mari se aprind din scânteie mici”. Asta au demonstrat mai mulți tineri din raionul Rîșcani, care au reușit să implementeze 32 de proiecte în localitățile de unde provin. De la cinematograf în aer liber până la amenajarea unei săli de lectură. Atât de diferite, dar toate au ceva comun, au fost implementate prin intermediu Fondului pentru Tineri Rîșcani.
ALEXANDREEA TERENTEAC, elevă L.T „Liviu Damian” or. Rîșcani: „Scopul acestui proiect a fost promovarea lecturii prin producerea unui spațiu, lipsit de zgomot și confortabil cu ajutorul căruia, elevii pot studia alături de prieteni. Prin urmare, să își petreacă timpul productiv”.
EUGENIU NOZARCIUC, satul Nihoreni: „Proiectul nostru constă în crearea unui cinematograf pe teritoriul casei de cultură din satul Nihoreni. Prin acest proiect ne dorim să rezolvăm unele probleme ce țin petrecerea timpului liber, avem și filme pentru copii și filme pentru maturi”.
NICOLETA, membră „Tinerii Mihăilenari”: „Am implementat poriectul „Perspecitvă pentru Generații”, aici am amenajat un teren de volei, care a sporit interesaul în rândul tinerilor, iar mobilizarea a fost una deosebită. Noi credeam că se vor implica mai mult tinerii, dar au prezentat inters și persoanele de alte vârste”.
Foarte multe proiecte au fost strâns legate cu domeniul educație. Fiind implementate chiar în școli sau în imediata apropiere a acestora.
MORARU MAIA, profesoară Gimnaziul „Gheorghe Rîșcanu”: „Am implementat proiectul „Șah și Dame în aer liber”. Problema acestui proiect a fost copiii să își petreacă timpul liber în pauze, fără diferite probleme. Mai exact, să joace șah și dame în aer liber. În curtea gimnaziului am instalat două mese și patru sacune cu tabla de șah. Copiii pot ușor să joace șah și dame în aer liber”.
ARINA CHEPTENARU, liderul grupului de inițiativă „Supernova”: „În cadrul proiectului am procurat un calculator și un router, pentru a dota biblioteca. Astfel încât copiii care locuiesc la cămin și care nu au calculator personal să poată pleca și să își facă temele”.
Valoarea totală a proiectelor se cifrează la 580 de mii de lei.
DENIS ȚURCANU, președinte AO „Generația Viitorului”: „În cei șapte ani de activitate Fondul pentru Tineri Rîșcani a implementat deja 110 proiecte cu un buget total de aproape un miliona jumătate de lei. Suntem în creștere, cu tot mai multe proiecte depuse în fiecare an de tineri. Observăm că tineretul din raionul Rîșcani devine tot mai activ pe an ce trece prin degustul scrierii și implementării acestor proiecte”.
Proiectul „Fonduri pentru Tineri Rîșcani” este implementat de către Asociația Obștească „Generația Viitorului”, în parteneriat cu Direcție Învățământ Tineret și Sport Rîșcani, cu suportul Fundației Est-Europene, din resurse acordate de Suedia.
Articol preluat de pe TVN.md
Be the first to comment on "/VIDEO/ Și-au văzut roadele muncii. Tinerii din Rîșcani și-au prezentat proiectele la care au muncit mai multe luni la rând"